ஐ..titisan cinta.ஐ

Entry About Stuff Friends Follow D'Board



Owner

Contact Me
Shout
15:19 | 0 Cloud(s)
Di manakah pelangi??

dalam hidup seseorang sudah pasti mengimpikan satu pelangi yg akn menjengah kita bukan??
apakah itu pelangi??

sudah pasti ada di antara kita tercari-cari pelangi yg x muncul-muncul...
aaahhh,, org kata kita akn temui pelangi kebahagian,, tp kenapa bukan aq??

kenapa aq yg hidup bertahun-thun lamanya,, masih belum ada pelangi yg mahu mnjengah..
kenapa aq???..

kenapa aq hingga kini yg masih bergelut dengan kesedihan, kepayahan???
kenapa aq dipilih???

kita dipilih kerna kita yg terindah di antara yg terindah..
percayalah pelangi kebahagiaan yg di cari akn muncul jua...

selepas turunnya sang hujan...
maka muncullah sang pelangi indah yg dicari...

bersabarlah sayang,,, pelangi kebahagiaan milik semua....
InsyaALLAH,,,,
cepat atau lambat sahaja yg menentukannya....

#pelangisenja


sumber:pakcikgoogle


Labels:

20:41 | 7 Cloud(s)
Blogwalking jom

 Dayang Deno
Dayang Deno

Labels:

16:54 | 0 Cloud(s)
Buli balik lagi

buli kembali lgi setelah sekian lama menyepi......
dlm masa xsmpai seminggu dh timbul 2 isu..
Apa nk jadi la agk2 nya,,

please la weh mana human sense korang,,
akak yg menengok korang buli adik2 tu pun,,
bergenang air mata tau.. :'(

apatah lagi parents diorang...
diorang x pernah mintak anak diorang dipukul, diterajang bgai punch bag..
korang pukul bagai nak rak..

please la weh...
maybe korang rasa puas hati kot bila dah sakitkan junior2 korang..
tp pernah korang pikir hati parents korang sendiri x???

parents korang antar g sekolah nk suh ngaji pandai2,, pastu masuk u n then kije brgaji besar..
just simple as mkn kacang je matlamat parents kita....

kalau mcm tu la prangai pembuli-pmbuli sekalian..
lebih baik pergi skolah tomoi ke(ada ke??) ,,
kt situ kau pukul la apa yg kau nk pukul xde org nak kesah..

korang kene ingat "what u give u get back"..
mcm mana perasann korang bila adik korang, anak korang or sape2 je yg korang syg kene buli..
apa korang rasa???
of course la rasa membuak2 hati mcm gunung berapi meletus korang nk mrah kan...

so, please stop this bully case..
n akak nasihatkan bgi yg jd mangsa buli,,
please don't bully back your junior soon..
please hentikan kes buli..

amboi akak!!!
akak cakap senang la kn??
akak x rasa apa yg kita org rasa..

ye akak tau..
tp bukankah lebih baik kita berbaik2 sesama kita,,
Islam x mngajar kita berbuat pada kekerasan bukan??

even apa skalipun masalah,dendam, sakit hati ke....
please selesaikan dngan cara yg elok2,,
kan lebih manis :) semanis gula melaka...

and hrapan yg stinggi gunung kinabalu kepada pihak berkuasa dpt membuat siasatan dgan segera 
bgi membendung masalah ini :) 

and last but not least....
please tingkatkan iman ye adik2...
bila iman kuat InsyaAllah x de nye nk membuli buli org ni...
k,, peace no war :)

#pleasestopitNOW!!!
sumber : youtube.com

Labels:

09:34 | 0 Cloud(s)
C.I.N.T.A


Bismillahirrahmanirrahimm..
Assalamualaikum wahai bakal bidadari syurga sekalian
Mlm ni sy akn wt sdikit pkongsian..moga2 ad sdikit manfaat yg bole kte dapati dr ap yg bakal sy kongsikan
kita sedia maklum bahawa cinta itu adalah fitrah .
Tetapi yang fitrah itu akan ternoda jika kita tak menguruskannya mengikut syarak.
Mungkin diantara kalian pernah bercouple mungkin juga tidak . Malam ini ana akan sharekn beberapa point mengenai cinta & couple . In shaa Allah .

🐝 Keharusan bercinta .
Kita kena ingat sebelum kita mencintai manusia kita haruslah mencintai Allah & Rasul . "Tidak sempurna iman seseorang jika tidak mencintai Rasulullah melebihi daripada cintanya kepada manusia lain, walaupon kedua-dua ibu bapanya mahupon isteri dan anaknya". Bagaimana cinta kepada Allah dan Rasul dapat dizahirkan . Antaranya dengan melaksanakan apa yg diperintah oleh Allah dan Rasul-Nya.
🐝 Bercinta sebelum kahwin atau perkataan yg lebih fhm "bercouple".
Ada pro dan kontra dalam persoalan bercinta sebelum kahwin .ad yg stju dn ada yg menentang.tidak di nafikan ramai pasangan yg sedang bercinta,mencari cinta dn menanti cinta .cinta adalah rasa dan perasaan dalam hati .ia suatu fitrah . tetapi pada akhir zaman ini kita dapat lihat bagaimana pasangan bercinta . Bebas melakukan apa saja tanpa memikir kn hukum syarak . Jika cinta dijaga dengan hukum syarak,maka cinta sebegini adalah harus . Perlu di ingat, keberkatan kehidupan berkait rapat dgn kehidupan seseorang . Jika dijaga hukum syarak dengan baik ,maka in shaa Allah hidupnya berkat . Jika tidak , sebaliknya . Oleh itu, ada ungkapan 'setiap saat pasangan itu bercinta, maka hilang keberkatan '.
Bagi mendapatkan keberkatan,maka kehidupan hendaklah berpandukan syarak.cinta yang dijaga dengan hukum syarak bersifat harus . Mungkin ada kebenaran ungkapan sebegini . Berkat adalah limpahan kebaikan daripada Allah . bagi Mendapatkan keberkatan,maka kehidupan hendaklah berpandukan syarak . Contoh , keberkatan makanan yang sedikit namun jika dikongsi akan mencukupi untuk beberapa orang.
🐝 Teringat si dia ?
Dalam rasa bercinta , pasti akan wujud perasaan dn ingat kan si dia . Nampak nauu nipunye tu kalau tak teringat kan .hihi .oke kita teruskan . Adakah perasaan teringat si dia merupakan satu kesalahan ? Mesti kalian pernah tertanya2 kan . Dalam hukum agama , tidak salah untuk teringatkan kepada seseorang. Itu adalah perasaan yang normal. Tanpa perasaan ini, bagaimana insan akan bernikah . Cuma bagaimanakah had ingatan tersebut ? Secara dasarnya, sekadar ingatan adalah harus. Namun jika ingatan itu sudah melampaui batas maka boleh membawa kepada dosa . Antaranya, jika ingatan tersebut membawa kepada perkara haram seperti sanggup menghabiskan masa berbual, berSMS dan sebagainya dengan waktu yang panjang.
🐝 Zina hati
Mungkin kalian tertanya lagi , apabila kita sering teringat kn si dia adakah ia termasuk dalam zina hati ?
sekadar teringatkn seseorang adalah harus dan tidak mengapa . Ingatan itu satu tanda bahawa wujud perasaan kasih sayang . Namun jika ingatan tersebut melampaui had yg diharuskan dengan membayangkan tubuh badan seseorang , berkhayal melakukan seks dan sebagainya maka perbuatan itu akan bertukar kepada dosa.
Nabi SAW telah bersabda : bagi setiap anak Adam ada bahagiannya daripada zina.Dua mata berzina dan zinanya dengan melihat(perkara yang haram).Dua tangan juga berzina,dan zinanya dengan menyentuh dan memegang.Dua kaki berzina, dan zinanya dengan berjalan melangkah(ke arah maksiat).Mulut berzina,dan zinannya dengan ciuman.Hati pula bercita2 atau berangan2 dan kemaluan akan membenarkannya(zina) atau menafikannya.
Ana selitkan sedikit tanda2 bila dilamun cinta .Mesti ad yg dah thu .
tpi xpe ana nk sbutkn jga mngkin ad yg tak perasaan dengan tanda2 mcm ni 
 hati berdebar apabila berjumpa si dia
 Selalu menyebut nama si dia
 sering mempertahankan si dia
 mata tidak lepas pandang kepada si dia
 sanggup melakukan apa saja demi si dia.
🐝 Tindakan orang bercinta.
Diyakini bahawa cinta dan bercinta adalah harus . Namun bagaimanakah langkah sebaiknya bagi golongan bercinta ? Adakah terus bercinta sampai puluhan tahun ? Dalam hal ini ,Nabi SAW bersabda : "kami tidak melihat bagi pasangan yang bercinta seumpama nikah"
(Riwayat Ibnu Majah,kitab an-Nikah).
Jadi bagi mereka telah bercinta sekian lama maka hendaklah mereka bernikah dgn segera . jika tidak banyak maksiat akan berlaku atas nama cinta .
Akhirkata kita mempunyai pilihan cinta
🐣 menjadi penagih cinta Allah
🐣 menjadi penagih cinta manusia.
Bercinta tak semestinya bercouple ,
Bercouple tak semestinya bercinta,
Peliharalah cinta dengan syariat .
Semoga bermanfaat , in shaa Allah
Waallahu a'lam .
🍄GengTudungLabuh🍄


#copypaste

Labels: ,

21:10 | 0 Cloud(s)
C.A.D.B.U.R.Y

Assalamualaikum..

This week HOT news is CADBURY right,, omaii of course la trkezutt with the JAKIM statement,,yg mngesahkan CADBURY tak HALAL, halalan toyyiba la kan,, habis kecoh kt twitter la, fb la,, mcm2,, ada yg kata tu kata nie,, 
siap yg buat pantun lgi nie hah, jumpa kt twitter :

Dua tiga babi berlari,
manakan sama si babi tunggal, 
dah telan cadbury berlori-lori,
tup tup Jakim kata ia tak halal."

pelik jugak kan spatutnya JAKIM dh lama tau bnda nie, sbb hnya JAKIM je yg boleh mngeluarkn logo HALAL.. whateva la,, bnda yg lepas jgn di kenang...jadi lepas nie brhati-hati lah semasa nak membeli,memilih makanan,, kerana yang kita makan tu boleh jadi darah daging kita,,


n then, 1 lgi nak habaq maii, x payah nk kecoh sgt la bro,, pasal CADBURY yg x HALAL tu,, ye saya tau bnda tu mmang spatutnya mnimbulkan rasa kuchiwa,marah kita,, habis tu yang ALLAH suruh tutup aurat,jgn couple,, n merokok tu haram jugak kan??? awatt x kecoh-kecoh,, yg nie lama dah kita tau kan,, dah lama "statement" dri ALLAH nie kluaq,, habis kenapa x nak ikott..

Hello, bro!! ALLAH dgan JAKIM tu komfem la kita kena ikot ALLAH kan,,
n then bersyukurlah kita bahawa JAKIM telahpun mngluarkan statement bhawasanya CADBURY tu mgndungi DNA Babi,,, kalau x makan la lagi kita benda alah tu,,biasa lah manusia sering kali mlakukan ksilapan kan,, dan nasib baik dah trboongkar semua tu....

p/s :apa-apa pun suruhan ALLAH tu hendaklah diutamakan tau..
:maaf dipinta andai terkasal bahasa
#salamisrakmikraj

Labels: ,

18:54 | 1 Cloud(s)
MH370 Latest Update


KUALA LUMPUR : Former prime minister Tun Dr Mahathir Mohamad is confident of Boeing and certain agencies have the ability to take over "control without interruption " of commercial airplanes .

 He said the Boeing 777 owned by Malaysia Airlines ( MAS ) flight MH370 is one of the planes that was taken over .

 " Very obviously Boeing and certain agencies have the ability to take over " control without interruption " commercial flight MH370 any one of them.

 "Yes or no MH370 pilot lost control when a person directly or remotely activate the device to seize control of the aircraft," he said in a recent article on his blog.

 He said , with some reason, the media will not report anything involving Boeing or the Central Intelligence Agency (CIA ) of America.

 He also urged relevant Boeing said the so-called system of " automatic landing of anti-terrorism ' . " I can not imagine a pilot landing in rough seas and sank silently with the aircraft," he said.

 Longest-serving Prime Minister is confident that there is " someone is hiding something " in the mysterious disappearance of this MH370 .

 " It is not fair to blame if MAS and Malaysia , " he said. In the paper entitled ' Boeing Technology - What Goes Up Must Come Down ' , he said what goes up must come down . " They can land safely or crash. But planes can not just disappear , " he added. He also felt it was a waste of time and money to find debris , oil spills or detect the sound of the black box .

 " It's not unusual crash after running out of oil . "The plane is in one place , without the logo MAS , " he said. Writings Dr Mahanthir This new conspiracy theories about the mysterious disappearance of flight MH370 which has entered day 72 today.

#prayforMH370
 #source : AWANI 
Read more at : http://www.astroawani.com/news/show/mh370-ada-pihak-sedang-menyembunyikan-sesuatu-dr-mahathir-36063?cp

Labels: ,

13:39 | 0 Cloud(s)
Sibuk kejar kehidupan yang sementara


MOHON SEMUA BACA TERUTAMA KEPADA MEREKA YANG BERGELAR PELAJAR UNIVERSITI..
Sibuk kejar kehidupan.
Belajar. Belajar. Belajar. Siapkan assignment. Belajar lagi. Kerja part time. Belajar lagi. Futsal sampai pukul dua pagi. Study. Exam. Exam lagi. Carry marks lagi. Belajar lagi. Kerja sepenuh masa. Rindu orang itu, orang ini. Cemburu orang itu dengan orang ini. Bincang pasal nikah. Lewat bangun solat subuh, tapi lebih risau lewat nak pergi kelas. Tak risau sangat solat lambat. Balik rumah dah lewat, solat asar ke mana, solat maghrib ke mana. Perut lapar, cari makanan. Duit takde, pergi bank. Rasa tak tenang, ada benda tak kena, pakai earphone, dengar lagu apa-apa. Duduk di kawasan lapang, tenangkan fikiran. Al Quran tak bersentuh, masjid tak jejak.
Benda sama lagi dibuat. Sambil online, tiba-tiba terbaca satu tweet,
"Buat apa pun, jangan lupa, Allah nampak semuanya. Malaikat mencatat."
Tanpa rasa tersentuh, hati mula kata, "Benda dah selalu diingatkan. Aku tahulah Allah tu Maha Melihat. Malaikat tu sentiasa mencatat."
Teruskan dengar pula lagu Mr Saxobeat, online lagi. Main game.
Tanpa rasa diperhatikan, sebenarnya malaikat maut daripada pagi duk pandang kita. Terbangun solat subuh lewat, Allah tahu. Malaikat kiri kanan tahu. Malaikat maut pun tahu.
Sambung dengar lagu Starships pula. Sibuk-sibuk dengar, mulut pun ikut sekali menyanyi. Baca Al Quran? Ala nanti-nanti boleh.
Malaikat maut menjengah lagi.
Tiba-tiba terdengar azan. Tengah syok online ni. Tengok jam. Awal lagi. Teruskan online dulu, lagi sepuluh minit solatlah. Berlalu sepuluh minit, tengok jam, cipta alasan lain pula. Sampai dah tinggal lima minit waktu nak habis, baru pulun lari pergi wudhuk, nak solat. Itu Alhamdulillah solat. Yang terus tak solat sebab alasannya dah terlewat? Guane tu?
Malaikat maut ziarah lagi.
Nasib tak nampak je malaikat maut tu. Kalau nampak, confirm masing-masing tak ada masa nak buat benda lagha. Setiap masa pun nak buat baik je.
Sebelum tidur, belek-belek phone dulu. Wish goodnight kat boyfriend/girlfriend dulu.
"Biy, nanti kejut I bangun solat subuh eh? Goodnight sayang. I love you. Esok mesej lagi "
Baru nak tutup mata, nak tidur. Tiba-tiba ada orang ketuk pintu. Ah sudah. Siapa pulak nak kacau aku ni.
"Nak apa?"
Kasar intonasi. Bengang kononnya ada orang kacau waktu mengantuk macam ni.
"Nak nyawa kamu. Masa kamu di dunia sudah tamat. Wahai anak adam, ini adalah waktu pertemuan kembali antara seorang hamba dengan Pencipta segala ciptaan."
Tergamam.
Ah. Macam mana ni. Aku belum sempat baca Quran. Aku dah lama tak solat taubat. Solat aku yang lepas-lepas ni yang aku sengaja tinggal nak buat macam mana.
Mati mana boleh tangguh lagi. Aduh. *tepuk dahi*
Esok dah janji dengan kawan nak main futsal. Dah janji nak mesej awek. Esok kena hantar assignment, deadline. Macam mana ni.
Lalu malaikat maut pun masuk ke dalam bilik.
Dengan muka cuak, cuba merayu mohon ditangguhkan waktu mati. Kita lupa, malaikat maut itu sentiasa memerhati. Tunggu masa nak ambil nyawa. Selama ni leka dengan dunia. Bila tiba hari kematian, baru yakin yang mati tu bila-bila. Tapi.... semuanya dah terlambat.
Jadi, mulai dari sekarang. Rancanglah kematian sebaik-baiknya. Nak mati dalam keadaan sudah bertaubat, atau nak mati dalam keadaan sibuk buat maksiat? Tepuk dada, tanya iman. Assalamualaikum wbt.

Labels:


e